dimarts, 13 de maig del 2008

El menjador i el transport escolar, una convocatòria de 'retalla i apega'

Ahir, 12 de maig, s'han publicat al DOCV les respectives resolucions de la convocatòria de beques de menjador i transport escolar per al proper curs 2008/09. En aquesta nova convocatòria s'han augmentat amb uns cèntims la quantia de les ajudes per als usuaris i usuàries d'aquests serveis públics. El que ens preocupa a les Associacions de Mares i Pares d'Alumnes és que la Conselleria d'Educació continua sense oferir les garanties suficients perquè tant el servei de menjador com el de transport estiguen presents durant tot el curs acadèmic.

Ho diem perquè sembla que la nostra Conselleria siga incapaç de reconéixer que la pròrroga del servei de menjador i transport escolar forma part del servei complementari que s'ofereix els mesos en què hi ha als centres educatius jornada única, només de matí. Com tots i totes sabeu, tot i que la Conselleria autoritza la prestació d'aquests serveis durants els mesos de setembre i juny, no acompanya aquesta decisió amb un finançament als centres ni amb la concessió d'ajudes als comensals o usuaris del servei. Per tant, els centres educatius han de garantir, davant de la demanda existent, la viabilitat del servei i els usuaris i usuàries, que només un mes abans o després gaudeixen d'ajudes econòmiques, no les reben ni al setembre ni al juny. Què ha canviat, doncs?. No són els mateixos serveis?. No són els mateixos usuaris i usuàries?. No és el mateix centre educatiu?.

D'altra banda, l'administració educativa ni s'ha plantejat que durant aquests dos mesos de jornada única es poguera produir la circumstàcia d'haver un augment de la demanda d'aquest de servei perquè els pares i mares buscaren una millor conciliació de la seua vida familiar i laboral amb la jornada escolar. Aquesta manca d'interés de la Conselleria es ressalta en el fet que no tempteja aquesta aquesta possibilitat per mitjà d'algun qüestionari a omplir pels equips directius dels Centres. És una llàstima, però l'administració educativa gràcies a la inexistència d'aquesta iniciativa s'estalvia de reforçar les corresponents infraestructures dels serveis.

Per acabar, insistir en la vessant educativa de la prestació dels serveis complementaris de menjador i transport escolar per subratllar la manca d'iniciatives de la Conselleria per incentivar projectes educatius als Centres en aquesta línia de plantejament, com així ho fan altres Comunitats Autònomes.