dimecres, 4 de juny del 2008

Enguany l'admissió d'alumnes pot ser un caos

La decisió de la Conselleria d'Educació, una vegada publicades les llistes definitives d'admesos i exclosos, d'adjudicar el romanent de places escolars als primers pares que arriben al centre educatiu on continuen existint vacants pot convertir la cerca de plaça escolar en una xarlotada o en una peregrinació estressant.

L'ordre d'admissió d'alumnes aplica criteris objectius (proximitat del domicili familiar, germans o germanes en el centre, renda familiar, etc) amb la intenció que les regles siguen les mateixes per a tots. Aquesta formalitat s'ha perdut, almenys per a la disponibilitat última de places escolars, i ara l'administració educativa opta per estimular la rapidesa de reflexos. Sobre el terreny, els pares i les mares, i a tot estirar, els familiars que se sumen a aquesta cursa, hauran de desplegar tot el seu art i la seua traça per destinar-la a la caça d'una plaça escolar.

La gestió administrativa en alguns centres educatius serà un infern els últims quatre dies del mes Juny, el qual finalitza amb un cap de setmana enmig i un dia lectiu que és dissabte. Sobretot als centres educatius públics d'educació infantil i primària, que no disposen de personal administratiu.

La Conselleria està jugant amb el pànic i la desesperació dels pares que veuen que s'acosta l'estiu i no han aconseguit una plaça escolar per als seus fills. Què s'ha fet de la Comissió d'Escolarització?. Quin paper hi jugarà?. Les Comissions d'Escolarització no poden abstindre's quan el que està en joc no és solament la coherència i efectivitat d'un procediment administratiu sinó que hi haurà situacions d'escolarització i circumstàncies familiars que seran factibles d'acabar definides com greuges comparatius o, simplement, dures injustícies, sense més pal·liatius.

Aquests senyors i senyores també s'haurien de plantejar la possibilitat que a algun centre educatiu determinat es concentre excessivament alumnat d'un perfil específic d'escolarització. Les Comissions d'Escolarització intervindran distribuint la demanda perquè les condicions d'escolarització no es deterioren paulativament en aquests centres educatius?.